Ekmeğe yeni standart! Fırın adı yazacak, hiç yanık olmayacak

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Ambalajlı ekmeğin paketinde un çeşitlerinin yüzde oranları, kullanılan katkı hususunun ismi, imalat günü yer alacak. Ambalajsız ekmeklerde ise fırının ismini belirten etiket yahut kabartma bulunacak. Ambalajsız ekmekler, elle teması önleyebilecek ebatta kağıtlara sarılarak yahut poşetle verilecek.

TSE tarafından hazırlanan ve görüşe açılan ekmek standart taslağına nazaran ekmek çeşitleri; “normal ekmek, köy ekmeği (tam buğday ekmeği), kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek, mısırlı ekmek, karışık tahıllı ekmek, Vakfıkebir/Trabzon ekmeği, siyez buğday ekmeği, çeşnili ekmek” olmak üzere 10 kümede toplanacak. Ekmek uygun pişmiş ve kabarmış olacak, yanık olmayacak, kendine has kokusu bulunacak, dış kısmında gözle görülür rastgele bir yabancı unsur ve hamur topağı yer almayacak.

İmal tarihi olacak

Ambalajlı ekmeğin paketi üzerinde un çeşitlerinin yüzde oranları, net tartı, tavsiye edilen son kullanma tarihi yahut raf ömrü, kullanılan katkı unsurunun ismi, imal tarihi (gün-ay olarak) yer alacak. Kelam konusu bilgiler, gerektiğinde Türkçe’nin yanı sıra yabancı lisanlarda de yazılabilecek. Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde, ekmeğe özelliğini veren yulaf, çavdar vb. bileşen, yüzdesel oranıyla belirtilecek. Ekmeğe rastgele bir katkı hususu katılmıyorsa da etiket üzerinde “katkısız” sözü yer alacak.

Kağıt ya da poşet içine konulacak

Ambalajsız satılan ekmeklerde ise ekmek üzerinde fırının ismi ve “Normal Tip” (ya da kısaltma olarak “NT”) ibaresini belirten etiket yahut altta ekmeğin üretildiği fırına ilişkin iz yahut kabartma bulunacak. Ambalajsız ekmekler tüketiciye elle ekmeğin temasını önleyebilecek ebatta, uygun kağıtlara sarılarak yahut poşetlerde verilecek. Ekmekler sürece yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış yerlerinde yabancı kokulu, nemli, tatlarına ve öbür özelliklerine tesir yapacak hususlarla bir ortada bulundurulmayacak. İçinde ekmek bulunan kaplar ve kasalar, kuru yer üzerinde, havadar ve pak bir yerde bekletilecek, yağmur altında bırakılmayacak. Ekmek üreticisi ve satıcısı, standarta uygun imal edildiğini beyan ettiği ekmekler için istendiğinde standarda uygunluk beyannamesi göstermeye mecbur olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir