Geleneksel mutfağımızın en hoş yiyeceklerinden olan içli köfte, meskende yapmakta zorlanılan yemeklerden. Aslında pratik noktalarını bilirseniz çok kolay bir formda dağılmayan bir içli köfte hamuru hazırlayabilir, pratik halde hamuru oyarak içine doldurabilirsiniz. Pekala bu akşam sofralarınızı süsleyecek bir içli köfte için neler gerekli? Çatlamayan bir içli köfte hamuru hazırlanabilir mi? İşte en pratik ve lezzetli içli köfte tanımı…
İçli köfte için neler gerekli?
Dış harcı için gereçler:
- 3 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı irmik
- Kaynar olmayan sıcak su
- 1 çay bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı karabiber, kırmızı biber, kimyon
- 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
- Tuz
İç harcı için gereçler:
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 400 gr kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber, kırmızı biber, kimyon, pul biber
- Tuz
- 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası
- 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
Kızartmak için:
- Yeterli ölçüde sıvı yağ
İçli köfte nasıl hazırlanır?
- Tavaya kıymayı koyun, üzerlerini geçecek kadar su ekleyip, çekinceye kadar pişirin.
- Sıvı yağı koyup tencereye koyup yemeklik doğranan soğanları soteleyin.
- Tereyağ ve baharatları koyup yağ eriyince salçalarını ekleyin, kavurun ve ocağı kapatın.
- Kıyma ılınmaya başlayınca içine ceviz koyun ve karıştırın.
- İnce bulgur ve irmiği derin bir kaba koyup karıştırın, üzerine kaynar olmayan suyu ekleyin.
- Ağzını kapatıp 15 dakika bekletin.
- Bulgur soğuyunca yumurta, un, salça, baharatlar ve tuzu koyun.
- Yanınıza 1 kase su alın, elinizi suyla ıslatıp yavaşça yoğurun. Yoğurma elinize hamur yapışmayana kadar devam etsin.
- Hamur hazır olunca istediğiniz büyüklükte alıp parmağınızı ıslatarak içini oyun.
- Tek tek hamurları açıp açıp iç harcını ek edin.
- Suda haşladıktan sonra kızgın yağda kızartın.
Harcının çatlamaması için ne yapmamalı?
Dış harcının bulgurunu ıslatırken suyu kaynar halde kullanmayın.
Yoğurma sürecini yarım saat devam ettirin. Hamurun kıvamı macun üzere olmalı.
Hamurun üstüne parmağınızla dokunduğunuzda yapışmıyorsa kıvamı yerinde demektir.
Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika dinlenmeye alın.
Haşlama esnasında fazla karıştırmayın, ufak dokunuşlarla zıt yüz edin.
Kızartma sürecini kızgın bir yağda yapmaya dikkat edin.