Türkiye’nin un ihracatı: 7 ayda 777 milyon dolar

AA

Kamuoyuna, iklim krizlerinin gıda ve özellikle de un üretimini olumsuz etkilediği endişesi hakim.

Türkiye’de ise buna karşın uzmanlar, un rekoltesinin yeterli olduğunu gördüklerini belirterek, ihracattaki artışın da devam edeceğini savunuyor.

Türkiye’nin un ihracatı ocak-temmuz döneminde 2 milyon tona çıkarken, elde edilen gelir 777 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, dünyanın un tedarik noktasında ilk başvurduğu ülke olma konumunu devam ettirdi.

9 YILDIR DÜNYA UN İHRACAT ŞAMPİYONU

Son 9 yıldır dünya un ihracat şampiyonu olan Türkiye, bu sene de dünyanın dört bir noktasına un ihraç etmeyi sürdürdü.

UN İHRACAT MİKTARI ARTTI GELİR GERİLEDİ

Bu kapsamda ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin un ihracatı miktar olarak yüzde 7 artarak 2 milyon tona çıktı. Un ihracatından elde edilen gelir ise yüzde 6 azalışla 777 milyon dolar oldu.

“GEÇEN YILKİ UN İNRACATI REKOR KIRDI”

Bu yıl ise senenin ilk yarısında kazanılan ivme sayesinde yeni bir rekor kırarak 4 milyon ton un ihracatına hazırlanıyorduk. Ancak haziranda ilan edilen ithalat kısıtlaması nedeniyle hedefimizi güncellemek durumunda kaldık. İlk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre miktarsal olarak yüzde 27 önde giden un ihracatında, kısıtlama sonrası haziranda yüzde 36, temmuzda yüzde 33 düşüş yaşandı.

EN ÇOK İHRACAT, IRAK VE SURİYE’YE

Bu gelişmeler sonrası yıl sonu un ihracat hedeflerini 3,5 milyon ton olarak güncellediklerini kaydeden Ulusoy, en çok ihracatın Irak ve Suriye gibi komşu ülkelere yapıldığını, Cibuti ve Venezuela gibi uzak ülkelerin yükselen pazar olarak öne çıktığını anlattı.

“20 MİLYON TONLUK BUĞDAY ÜRETİMİ, TÜRKİYE’NİN İHTİYACINI KARŞILAR”

Eren Günhan Ulusoy, bu yıl buğdayda 20 milyon ton rekolte beklendiğini belirterek, “Sıcaklıklar tarihi rekorunu kırsa da rekolteye direkt etkisi olmadı. Çünkü hasadın sonuna gelmiştik. Ancak bu noktadan sonraki yağışlar önümüzdeki sezon için toprağın nemlenmesi açısından önemli. 20 milyon tonluk buğday üretimi, Türkiye’nin ihtiyacı olan 20 milyon tonu karşılamak için yeterli.” ifadesini kullandı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir